Ердоган: Не можем да се откажем от С-400, зависими сме от Москва

Въпретки демонстрираните топли отношения между Ердоган и Тръмп, турският президент е бил подложен на остри критики в Овалния кабинет

 

„Не е възможно да се откажем от системите С-400. Не можем да развалим взаимоотношенията си с Русия. Имаме стратегически отношения във връзка с природния газ. Имаме ли шанс да игнорираме газовия проект „Турски поток“?“, е заявил Ердоган на срещата с американския президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет. Според американски медии на срещата са присъствали и петима сенатори републиканци, които са показали твърдост в диалога с турския президент и са били категорични, че ще последват санкции за Анкара заради руските ракетни системи.  

Ердоган неуспешно се е опитал да ги убеди, че Турция няма избор в тази ситуация и е твърде зависима от Москва. „През последната година 6,5 млн. руски туристи са посетили Турция. Нашата двустранна търговия приближава 30 млрд. долара. Не можем да зарежем С-400 и да вземем „Пейтриът“. Но казахме, че можем да купим „Пейтриът“, докато разполагаме и С-400, защото имаме намерение да построим система за многопластова защита“, е добавил Ердоган. „Аз казах, че не искам да създавам врагове. Искам и САЩ и Русия да са мои приятели. Ние предприемаме съответните стъпки и това ги притеснява“, са били думите на турския лидер. „Начинът да превъзмогнем различията в нашите виждания е да запазим здрав диалог, базиран върху правилната информация. Ние ще продължим да работим по това без прекъсване“.

Според медиите в САЩ разговорът в Белия дом е бил доста „напрегнат“, въпреки симулираните от Тръмп и Ердоган топли отношения пред журналисти преди това.

Ердоган е бил остро критикуван и за операцията срещу доскорошните американски съюзници - кюрдите, в Североизточна Сирия. Според Си Ен Ен в опит да се защити Ердоган дори извадил айпад, за да покаже на сенаторите пропагандно видео, целящо да ги убеди колко лоши са кюрдите. Сенаторите Линдзи Греъм и Тед Круз обаче са влезли в остри пререкания с Ердоган, давайки му да разбере, че планът му няма да мине. Според телевизията колегата им Рик Скот е "повдигнал сериозни въпроси за по-натъшното членство на Турция в НАТО, докато тя става все по-близка с Русия".

"Винаги съм описвал Турция като съюзник - дълбоко проблематичен съюзник, но все пак съюзник в много неспокоен район на света", заяви Круз след срещата, цитиран от Си Ен Ен. "Отидох в Белия дом да кажа на президента Ердоган точно това". Той нарече турската офанзива срещу кюрздите "абсолютно неприемлива" и добави, че е разяснил на турския президент, че САЩ няма да продадат изтребителите си от последно поколение Ф-35 на страната му, "докато Турция продължава да поръчва или да разполага отбранителните системи С-400 от Русия".