Борисов и Тръмп ще обсъдят зловредното руско влияние в България

Тръмп ще приеме Борисов в Белия дом на 25 ноември

 

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември в Белия дом. За това съобщават официално от посолството на САЩ в България.

На срещата се очаква двамата лидери да обсъдят предимно въпроси от областта на отбраната, като основен акцент ще бъде противодействието на зловредното руско влияние у нас, което се активизира особено през последните години. Разговорът ще е на фона на шпионския скандал в България и обвиненията срещу движение „Русофили“, смятат международни наблюдатели.

Ето официалното съобщение на американското посолство:   

„Президентът Доналд Тръмп ще приеме министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември 2019 г., като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа. Съединените щати и България са съюзници в НАТО и Президентът очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България. Президентът Тръмп очаква посещението на министър-председателя Борисов и утвърждаването на връзките, които са в основата на двустранните ни отношения.“

За посещението си в Белия дом Борисов сам заяви в телевизионно интервю след местните избори. Той загадъчно намекна, че очаква във Вашингтон да му обяснят „какви ги е вършил Цветанов там“.