Американският посланик: След 3 г. България може да е най-атрактивната за US компании в региона

Херо Мустафа

 

„След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании“. Това заяви посланик Херо Мустафа на организираната от Американската търговска камара в България бизнес закуска. Това е и първата програмна реч на новия посланик на Вашингтон в София. Това става и в навечерието на срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник.

В речта си Херо Мустафа очерта визията си за просперираща България. „Първо, нека създадем една България, която да е истински енергиен хъб. България има потенциала да се превърне в добре развит пазар за природен газ и електроенергия в региона. Трябва да подкрепим усилията на страната за постигане на енергийна независимост и устойчивост, така че тя да не бъде повече зависима от един доставчик на енергия (Русия – б.р.). Съединените щати ще работят с нашите български приятели и партньори, както и с другите страни в региона, за да отворят пътя за идването на втечнен природен газ на Балканите. По-голямата конкуренция ще доведе до по-ниски цени за българските компании и потребители. САЩ ще изпратят също така екип от технически експерти, който да проучи възможностите за развитие на ядрено-енергийния сектор в България, като направи посещения и в Белене и Козлодуй.

Второ, след три години България трябва да е на път да се интегрира още по-добре с водещи икономически институции, включително ОИСР и еврозоната. България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има потенциал да стане важна, активна членка в ключови регионални и световни институции.

Трето, България трябва да постигне значителен напредък в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. След три години България може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании. Напредъкът на България измерваме чрез конкретни показатели. Понастоящем докладът "Правене на бизнес" на Световната банка поставя България на 59-а позиция. В класацията на "Прозрачност без граници" страната е 77-а. И двете позиции са твърде ниски. Нека се стремим да помогнем на България да се издигне и в двете класации.

Сега му е времето. Налице са съвкупност от фактори: политическа воля, нация; готова да действа, за да види качествено повишаване на жизнения стандарт; регион, изискващ българско лидерство, и стабилна макроикономическа картина с много възможности за растеж. Отключването на пълния потенциал на българско-американските икономически отношения изисква плодородна почва. Тя изисква подобряване на инвестиционния климат, на регулаторната предвидимост, на тръжните процедури и на надеждността на съдебната система. Тя изисква свободни, динамични и жизнени медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси, принуждавайки всички участници – частни и държавни – да играят честно и отговорно. Колкото по-добри са тези условия, толкова по-добри ще бъдат рейтингите за България – и толкова повече възможности ще имате, за да разширите дейността си, постигайки печалба и стойност и укрепвайки нашите трансатлантически икономически връзки. Това също така ще създаде условия за българите, които са потърсили възможности извън страната да се завърнат със своите знания, опит и капитал, за да насърчат по-бързия растеж у дома.

Тези положителни развития изискват откровени и открити дискусии за това, какво сме направили добре и къде трябва да търсим подобрение. Тези дискусии ще се нуждаят от вашия принос, тъй като вие сте на терен и можете най-добре да посочите съществуващите пропуски и да предложите начини за тяхното подобряване. Ще разчитам на вас и с нетърпение очаквам този диалог.

От своя страна аз планирам да съсредоточа работата на посолството върху приоритетите, които обичам да категоризирам като трите С: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция“, заяви Херо Мустафа. Тя изрази задоволството си от задълбочаването на българо-американските отношения, които далеч не се изчерпват само с покупката на изтребителите Ф-16.   

„Горда съм, че американските компании осигуряват важни за българската икономика инвестиции и нови работни места. Американските компании са инвестирали доста над 2.5 милиарда щатски долара в българската икономика, като са създали над 30 хиляди високоплатени работни места за висококвалифицирани специалисти, което пък поставя САЩ сред шестте най-големи инвеститори в страната. Търговският обмен между двете ни страни през 2018 г. възлиза на 1.2 милиарда щатски долара и продължава бързо да нараства. Вносът от САЩ дава на България високотехнологични продукти от последно поколение, като особено голям е ръстът при електронните устройства, автомобилните части, оборудването на електроцентрали и медицинската техника.

И това не е всичко. Ако положим още повече усилия и ако бъдем още по-целенасочени, можем да сме сигурни, че това ще е само началото. Комбинирането на американски капитал и ноу-хау с българската динамична, висококвалифицирана и пълна е енергия работна сила обещава да се създаде добавена стойност от двете страни на Атлантическия океан.

Горда съм и с това, че американските компании задават стандарта за корпоративна социална отговорност и принос към общността. Американките фирми в България инвестират милиони долари за опазването на околната среда, за развитието на образованието и здравеопазването“ каза още американският посланик.