Турската армия нахлу в Сирия, САЩ готвят „опустошителни санкции“

Турската армия предприе сухопътна инвазия в Сирия

 

Турската армия започна сухопътна военна операция в Северна Сирия в сряда късно вечерта. Преди това бяха нанесени въздушни удари по кюрдски позиции. Според официалните изявления на Анкара атаката е насочена срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични, заради връзките им с ПКК. В 22:30 в сряда турското министерство на отбраната съобщи за начало на сухопътна операция. Пехотни части са навлезли в сирийска територия от 4 направления. Според Анкара операцията има за цел да създаде „зона за сигурност“, където да бъдат настанени милиони сирийски бежанци, намиращи се понастоящем на турска територия.

От следобеда в сряда турската авиация и артилерия обстрелват градовете Рас ал  Айн и Тел Абияд, военновъздушната база „Рами“ край град Айн Иса и складове за боеприпаси и позиции на кюрдските бойци в районите на селищата Камишли, Алук, Мустел, Есадийе, Фендер, Хушан и Дерик. Сирийски източници съобщават за колони от бежанци, напускащи град Рас ал Айн.

Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км. Целта е да се достигне до стратегическата магистрала М4, която е успоредна на границата. Според турски експерти, това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. Министерството на отбраната в Анкара обяви, че армията е нанесла удари по 181 военни цели в североизточната част на страната.

Турските политически партии, с изключение на Демократичната партия на народите, декларираха подкрепа за операцията. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обаче заяви, че Турция трябва незабавно да преговаря със сирийското правителство за прочистването на страната от тероризма. Депутатът от Демократичната партия на народите Кемал Пекьоз заяви, че при война няма победители.

Египет, чиито отношения с Турция са влошени от 2013 г. насам, призова за спешна среща на Лигата на арабските държави заради ситуацията в Сирия.

Нахлуването на турската армия в Сирия предизвика остра международна реакция. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент.

Брюксел няма да плаща за каквато е било "зона за сигурност", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява операциите на Турция в Сирия да бъдат премерени и съразмерни. Германският външен министър Хайко Маас посочи, че операцията на Турция ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона и може да засили "Ислямска държава", като и той призова Анкара да прекрати операцията.  Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че Франция и Великобритания ще свикат заседание на Съвета за сигурност на САЩ заради турската офанзива. Според нея Франция, Германия и Великобритания готвят съвместно изявление, осъждащо военната офанзива. Италианският премиер Джузепе Конте каза, че военната операция рискува да дестабилизира региона и да навреди на цивилните граждани.

Най-остра реакция обаче дойде от Вашингтон. Влиятелният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм, който обикновено е сред твърдите защитници на политиките на Тръмп, обяви, че съвместно със свой колега демократ ще предложи законопроект за сурови, „опустошителни санкции“ за Анкара. Мерките включват замразяване на американски активи, притежавани от политическото ръководство на Анкара и налагането на санкции срещу юридически лица, търгуващи с турската армия, и срещу петролни компании, снабдяващи армията с гориво. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е против санкциите за Анкара и повтори заплахата си да унищожи турската икономика, ако Ердоган прекали с действията си срещу кюрдите.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо припомни, че Белият дом не е давал зелена светлина за турски действия в Сирия. Все пак той отбеляза, че Анкара има законно право да се грижи за сигурността си.

По-късно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще проведе в четвъртък закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдски позиции в североизточна Сирия. Според АП заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция.