Турция готова да поднови офанзивата в Сирия, ако кюрдите не се изтеглят

Турци я може да поднови офанзивата в Сирия след по-малко от 2 дни

 

Турция е готова да възобнови атаките си в Северна Сирия, ако кюрдските сили не се изтеглят от така наречената „зона за сигурност“.  Министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу заяви пред телевизия TRT World: "Остават ни 35 часа и ако те не се оттеглят, ще подновим военни действия в Северна Сирия". Чавушоглу има предвид договореното със САЩ миналата седмица 120-часово примирие. Въпреки декларациите за прекратяване на огъня обаче и от двете страни се посипаха обвинения в нарушаването на споразумението.

"Турция подкрепя много силно политическите процеси", заяви още турският външен министър в опит да оправдае военната операция на сирийска територия. Офанзивата предизвика остри реакции по света, много европейски страни прекратиха оръжейните доставки за Анкара, а американският президент Доналд Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако прекрачат граници в Сирия. Според Чавушоглу Турция не воюва с кюрдите, а с терористични организации. "Работническа партия на Кюрдистан (PKK)  и нейните Народни отряди за защита (YPG) стават все по-силни с всеки изминал ден и продължават атаките срещу Турция", заяви Чавушоглу, като обвини САЩ, че продължават да "предоставят оръжия на кюрдските милиции".

"Единствената ни цел е да унищожим терористите", подчерта той и добави, че "националната сигурност е жизненоважна за нашата нация", поради което Анкара се е заела с "прочистване на нашите граници от терористите".

Попаднал в засилваща се международна изолация турският президент Реджеп Ердоган се опитва да лавира, като си позволи отново да заплаши ЕС с бежанска вълна. Ердоган отново се обърна за подкрепа и към Путин, в опит да изнуди Запада за по-мека позиция по сирийската криза.