Тръмп спира сделки с Турция за 100 милиарда долара

Доналд Тръмп

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди, че е готов да унищожи турската икономика, ако Анкара не преустанови операцията си в Сирия. „САЩ няма да търпят повече нахлуването на Турция в Сирия. Призоваваме Турция да се оттегли, да прекрати насилието и да дойде на масата за преговори“, каза вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Ройтерс.

Тръмп обяви и незабавно спиране на преговорите за търговска сделка на стойност 100 милиарда долара и повишаване на митата за вноса на турска стомана с 50 на сто. Той добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.

„Бях съвсем ясен с президента Ердоган, че действията на Турция пораждат хуманитарна криза и създават условия за възможни военни престъпления", се казва в декларация на Тръмп, цитирана от информационните агенции.

Конгресмени от САЩ вече обявиха, че подготвят законопроект с пакет от „унищожителни санкции“ за Турция, а президентът Тръмп заяви, че е съгласен с тях. Подкрепа за тези мерки обявяват и от Демократическата, и от Републиканската партия.

За разлика от САЩ ЕС постъпи по-предпазливо и меко в реакцията си за турската офанзива в Сирия. Външните министри на ЕС обявиха, че няма да налагат оръжейно ембарго на Анкара, както поискаха Германия и Франция. Въпреки това обаче отделни европейски държави вече прекратиха доставките за оръжие за Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган засега отхвърля упреците и продължава да твърди, че операцията в Северна Сирия ще продължи на всяка цена.