САЩ налагат визови ограничения на висши китайски служители заради нарушаване на човешките права

Новите визови ограничения изострят още повече напрежението между Китай и САЩ

 

Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи визови ограничения на китайски висши служители заради нарушаване на човешките права по отношение на някои малцинства в района на Синдзян. "Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Наложените визови ограничения са за служители на китайското правителство и на Комунистическата партия на страната, за които се смята, че са отговорни или са съучастници в задържането или малтретирането на уйгури, казахи или други членове на мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян ", подчерта той и добави, че ограниченията също могат да се прилагат на членове на семействата на визираните длъжностни лица.

"Съединените щати призовават Китайската народна република незабавно да прекрати кампанията си за репресия в Синдзян, да освободи всички произволно задържани и да преустанови усилията да принуди членове на китайските мюсюлмански малцинствени групи, пребиваващи в чужбина, да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба", подчерта държавният секретар Майк Помпейо.

Решението на Държавния департамент идва ден след като Министерство на търговията на САЩ включи в своя търговски "черния списък" още осем китайски технологични компании заради участието им в злоупотреба с мюсюлмански малцинства в северозападен Китай.

Китайското посолство във Вашингтон обвини САЩ, че се намесва във вътрешните работи на страната. Според Пекин политиката за ограничаване на визовия режим "нарушава сериозно основните норми, регулиращи международните отношения“ и подчерта, че този ход "подкопава интересите на Китай".

Според източници на Ройтерс властите в Пекин също подготвят визови ограничения за американски граждани, които имат връзки с "антикитайски групировки", включително американски разузнавателни агенции и агенции за правата на човека.