САЩ доставят бронирани машини за 36 млн. долара на Черна гора

Майк Помпео и черногорският президент Мило Джуканович

 

САЩ и Черна гора, която се присъедини към НАТО през 2017 г., приключват преговорите за най-голямото си двустранно военно споразумение. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. „САЩ очакват с нетърпение да доставят леки тактически бронирани машини на стойност 36 милиона долара на нашия съюзник в НАТО, след като това споразумение бъде финализирано", обяви първият дипломат на Вашингтон.

Помпео е на кратка обиколка в Черна гора и Северна Македония, която е в процес на присъединяване към Алианса. Той похвали сътрудничество с Черна гора в областта на разузнаването, чрез което „успяхме да разработим противодействие срещу най-новия руски зловреден софтуер, който сега защитава милиони устройства по целия свят“.

"По време на посещенията и в Черна гора, и в Северна Македония, "ще говорим за усилията на Русия да сее раздори в региона", заяви високопоставен американски служител в Ню Йорк в кулоарите на Генералната асамблея на ООН. "От тези суверенни и независими държави и техните народи зависи да вземат решенията си в посоката, в която искат да вървят", заяви официалният представител. Той посочи, че заговорът за преврат през 2016 г. в Черна гора е имал за цел да осуети плановете на бившата югославска република за присъединяване към НАТО.