Помпео: Романът на Оруел „1984“ е реалност в Китай

Майк Помпео

 

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е реалност в китайската провинция  Синцзян, където комунистическата власт държи в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс. Помпео направи своето изявление в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (НБА) "да признае това". Призивът му е по повод избухналата криза между китайските власти и НБА миналата седмица, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Туитър подкрепа за демократичните протести в Хонконг. Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе цитиран от китайски медии като пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. От ръководството на НБА първоначално заявиха, че са "дълбоко разочаровани от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бяха остро критикувани от американски конгресмени, заявиха, че продължават да подкрепят "свободата на словото". Първоначалната реакция на НБА стана повод за забележката на държавния секретар. Китай е един от най-големите пазари за НБА, оценяван на над 4 милиарда долара годишно. 

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпео в Нашвил в интервю за местна телевизия. Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, допълни Помпео.