Пентагонът: Турция върви в погрешна посока в Сирия

Марк Еспър

 

Турция „се е насочила в погрешна посока“ с офанзивата си в Сирия, както и със сделката с Кремъл за съвместни патрули в „зоната за сигурност“ край границата, предупреди шефът на Пентагона Марк Еспър. „Турция ни поставя в много страшна ситуация“ с нахлуването в Северна Сирия и боевете с кюрдските милиции, които са съюзници на САЩ в борбата с Ислямска държава, заяви Еспър в Брюксел преди срещата на военните министри на НАТО. Въпросът с турската военна операция в Сирия е водещата тема на двудневното заседание.

Американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че САЩ свалят санкциите срещу Турция и приветства успеха на примирието. Шефът на Пентагона защити изтеглянето на американските сили от Северна Сирия, с което бе открит пътят към турска операция. „Решението за изтегляне на по-малко от 50 бойци от зоната на атака бе взето, след като ясно ни бе заявено, че президентът Реджеп Ердоган твърдо е решил да пресече границата“, каза Еспър и допълни, че не бил започнал битка със съюзник в НАТО.

САЩ смятат Китай за най-значителната потенциална заплаха, Русия е на второ място, подчерта Еспър в изказването си на конференция на Германския фонд „Маршал“. За противодействие на Москва и Пекин той призова европейските страни да отделят повече средства за отбрана и максимално да отворят пазарите си за американска военна продукция. Сред заплахите Еспър нареди и Иран.