Новият посланик на САЩ Херо Мустафа пристигна в София

Новият посланик на САЩ Херо Мустафа и семейството ѝ в София

 

Новият американски посланик България Херо Мустафа пристигна в София със семейството си. Във вторник тя се закле на церемония в Държавния департамент във Вашингтон. Предстои посланикът да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.

По време на изслушването си пред Сенатската комисия за външни отношения Херо Мустафа заяви, че главен приоритет за нея в София ще е да гарантира безопасността и сигурността на американските граждани. "Освен това, ще фокусирам работата на посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите "С" – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията", заяви тя на изслушването. Мустафа добави, че ще се ангажира с разширяването на икономическите, военните, търговските и културните отношения между България и Запада, за насърчаване на добросъседските отношения в региона, както и за подобряване на енергийната сигурност и независимост. Сред акцентите в работата си новият американски посланик посочи укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията.

Посланик Мустафа пристигна в София с двете си дъщери и съпруга си Равниш Гарг. Тя е дипломат от кариерата и е първата американка от кюрдски произход, назначена за посланик. Номинацията ѝ от президента Доналд Тръмп преди няколко месеца бе тълкувана като послание към Турция, която приема кюрдите за свои врагове, Кюрдската работническа партия е забранена в Турция. Пристигането на Херо Мустафа в София в разгара на турската офанзива н Северна Сирия срещу силите на кюрдите и изострянето на отношенията на Анкара с Вашингтон също се приема от международните наблюдатели като многозначително послание от страна на САЩ.