ЕС осъди турската операция в Сирия, но не наложи оръжейно ембарго на Анкара

Федерика Могерини

 

Държавите от ЕС ще замразят износа на оръжие за Турция, но без да налагат ембарго на Анкара, за да не нарушат ангажиментите си като членове на НАТО. Това решиха външните министри на ЕС, които осъдиха турската военна операция срещу населените с кюрди североизточни райони на Сирия. Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви след срещата на външните министри в Люксембург, че тази формулировка е избрана, за да не бъдат нарушени правните ангажименти на страните, които са членове на НАТО, към Турция, която е техен партньор в Алианса. Освен проблема с НАТО, въвеждането на ембарго от страна на ЕС не е задействано и защото все още няма официална позиция на Съвета за сигурност на ООН за турската военна операция, каза Могерини.

„За НАТО ще бъде трудно да се справи с тази ситуация, но това не е проблем на ЕС“, коментира още тя. Могерини допълни, че макар решението да не задължава страните да се въздържат от износ на оръжие, всички държави са се ангажирали да не продават оръжие на Анкара. Според първият дипломат на Брюксел решението за спиране на военните доставки за Сирия може да влезе в сила незабавно за разлика от санкциите, чието одобрение ще изисква повече време. Решението на ЕС бе взето въпреки настояването на Германия и Франция за оръжейно ембарго на Анкара. За спиране на износа на оръжие се обявиха и Испания, Австрия, Холандия, Ирландия, Белгия и Латвия. Великобритания обяви, че има национални ограничения да се присъедини към тях.

Могерини не отговори конкретно на въпроса за въвеждане на икономически санкции срещу Турция, какво то решение взеха в САЩ. Външните министри решиха да разширят досегашните санкции срещу Турция като въведат персонални ограничения към лица и фирми, ангажирани в незаконното дълбаене в икономически води на Кипър. Списъкът на засегнатите лица ще бъде предложен от Европейската комисия. Това решение е продължение на предприетите през юли мерки за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция и замразяване на преговорите за всеобхватно споразумение за авиацията и заседанията на Съвета за асоцииране към ЕС заради незаконните сондажи край Кипър.

ЕС заклеймява както военната операция в Сирия, така и проучването за газ в непосредствена близост до Кипър, извършвано от Турция. Брюксел ще поиска и свикване на Световната коалиция срещу Даеш, която да обсъди рисковете за възраждане на терористичната организация в Северна Сирия. Според Могерини групировката никога не е била изцяло унищожена.

Според международни наблюдатели позицията на Брюксел е мотивирана и от заплахите на Ердоган да пусне 3.6 милиона бежанци в Европа, ако ЕС определи операцията в Сирия като окупаторска. Европейските дипломати старателно избягват да споменават за думите на Ердоган при вземането на решението в понеделник, но очевидно изнудването на Анкара е оказало своето въздействие. За разлика от Брюксел Вашингтон обяви "унищожителни санкции" за Турция, които вероятно ще влязат в сила още тази седмица и за които има двупартийна подкрепа и съгласие в Конгреса.   

По данни на ООН от началото на военната операция на Турция миналата сряда, над 130 000 души са напуснали домовете си, бягайки от настъпващите турски части. Сирийската армия пък се придвижва до зоната на действия, след като режимът в Дамаск постигна съгласие с кюрдските бойци да помогне срещу турския натиск. Според кюрдски лидери постигането на споразумението е станало с посредничеството на Москва.