Ердоган провокира света: Няма да спрем операцията в Сирия, въпреки санкциите

Докъде ще стигне Ердоган, питат се международни наблюдатели

 

Заплахите от санкции не могат да изплашат Турция и тя ще продължи операцията си в Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той за пореден път отхвърли всички призиви за преговори, като се мотивира, че е невъзможно Турция да седне на една маса с „терористи“.

Санкции за Анкара вече обявиха САЩ, а редица европейски страни като Германия, Франция, Испания, вече прекратиха оръжейните си доставки за Турция, въпреки меката позиция на ЕС по отношение на операцията в Северна Сирия.

„Турция произвежда сама 70% от необходимото за операцията си въоръжение“, твърди Ердоган пред журналисти на борда на самолета си на връщане от Баку в отговор на въпрос за наложеното на Анкара оръжейно ембарго от някои европейски страни. Ердоган допълни, че може да се купи „всичко отвсякъде“.

Турският президент съобщи, че въпреки навлизането на сирийски правителствени части в Манбидж като част от споразумението между кюрдите и Дамаск, районът трябва да бъде прочистен от терористи. По думите му турският обстрел срещу сирийската армия там е бил в отговор на огън, при който е загинал един турски войник. 637 кюрдски бойци са били неутрализирани според турското военно министерство. Вчера вечерта кюрдските сили пък показаха видео с пленена турска бронирана машина.

Обстановката в Северна Сирия се усложни допълнително в последните дни след намесата на войските на Асад, които се дислоцираха в района. Москва, която е верен поддръжник на режима в Дамаск, се опитва да лавира в сложната ситуация, тъй като връзките на Русия с Турция са особено топли.

В сряда в Турция пристига вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който ще се опита да убеди Ердоган да прекрати военните действия в Северна Сирия, които са на път да предизвикат хуманитарна криза в региона и нова бежанска вълна. Президентът Тръмп пък отново повтори заплахата си да унищожи турската икономика, ако Анкара продължи настъплението си в Сирия.