Армията на Асад тръгна срещу турските военни части в Северна Сирия

Десетки хиляди цивилни вече напуснаха домовете си заради сраженията

Сирийската армия на Башар Асад се придвижва към Северна Сирия, за да отблъсне агресията на Турция, която преди пет дни започна настъпление срещу кюрдските сили. Това съобщи сирийската агенция Сана, цитирана от западни медии. Според информацията силите на Асад са навлезли в северния сирийски град Манбидж и са установили контрол над него. Не се съобщават подробности за числеността на сирийските военни части.

Кюрдски представител, пожелал анонимност, е заявил, че се водят преговори между полуавтономните кюрдски власти и сирийското правителство. Асошиейтед прес цитира кюрдски представител, който е заявил, че е постигнато споразумение с помощта на Русия сирийски правителствени сили да се разположат в някои гранични градове, контролирани от кюрдите, от които се изтеглят американските военни. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщава, че споразумението се отнася за градовете Кобане и Манбидж, в които се разположиха американски войски след изгонването на бойците на Ислямска държава през 2015 г.

Междувременно САЩ обявиха, че изтеглят всички свои военни от сирийска територия. Според Пентагона това се налага заради опасността американските части да се озоват между двете воюващи страни. Вашингтон за пореден път предупреди Анкара да прекрати операцията в Сирия. Подкрепяни от двете партии конгресмени готвят проектозакон за сурови санкции за Турция, а президентът Доналд Тръмп обяви подкрепа за тях.

Германският канцлер Ангела Меркел също призова в телефонен разговор президента на Турция Реджеп Ердоган да прекрати незабавно операцията. Малко по-късно Франция също обяви, че ще настоява за незабавно прекратяване на огъня. Някои европейски страни вече обявиха, че спират оръжейните си доставки за Анкара. Притесненията на ЕС са, че бойните действия в Северна Сирия ще причинят небивала хуманитарна криза, нова мощна бежанска вълна, както и възможност за възраждане на Ислямска държава в региона.

Турският президент Ердоган отхвърля категорично всички призиви за прекратяване на огъня, но международният натиск над него се засилва с всеки изминал ден.