Американски войници попаднаха под турски обстрел в Сирия

Американска военна част е попаднала под турски обстрел в Сирия

 

Американски войници са попаднали под турски артилерийски обстрел в Северна Сирия, съобщава Нюзуик.  "Контингент на американските сили със специално преназначение е попаднал под обстрела на турските войски срещу позициите на кюрдите, които са подкрепяни от САЩ", отбелязва изданието.

Високопоставен служител на Пентагона заявява пред Нюзуик, че обстрелът на турските сили е бил толкова мощен, че американските военни са обмисляли възможността за ответен огън. Обстрелът обаче е намалял и американските подразделения са взели решение да се изтеглят от позициите. Турското военно министерство също излиза с изявление, в което посочва, че артилерията е открила огън в отговор на обстрел от кюрдски позиции. Стрелбата е била прекратена след информация от САЩ, че в района се намират американски военни. Източници от Пентагона и от разузнаването на иракските кюрди съобщават, че американските специални сили са изпълнявали мисия на хълма Маштенур, близо до град Кобани, където живее предимно кюрдско население. Във връзка с това официален представител на Пентагона заяви, че турските войски трябва да знаят точното разположение на американските позиции. Не се уточнява броят на американските военни, но по думите на служителя става дума за формирование по-малко от рота.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара няма да отстъпи и ще продължи военната операция. Нахлуването в Северна Сирия бе остро критикувано от редица европейски държави, свикано бе и спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, но проектодекларацията за спиране на огъня бе блокирана от Русия. Холандия вече обяви, че спира доставките на оръжие за Турция и призова останалите европейски страни да направят същото. Американският президент Доналд Тръмп пък заплаши Анкара да унищожи икономиката на Турция, ако „прекрачи граници“ в Сирия. Пентагонът също призова Анкара да прекрати операцията в Сирия, обяви, че не я одобрява и подкрепя. Въпреки протестите от международната общност турският президент Ердоган заяви, че няма да прекрати операцията.

Междувременно стана ясно, че 5-има джихадисти от Ислямска държава са избягали от затвор в сирийския град Камишли. Съобщението е на представител на кюрдските сили. „Петимата пленени от кюрдските сили членове на Ислямска държава са избягали от затвора Навкур, намиращ се в западните покрайнини на населения предимно с кюрди Камишли”, е казал представител на Сирийските демократични сили, в състава на който влизат кюрдските формирования. Пазач на затвора твърди, че там зад решетките са затворени чуждестранни бойци от Ислямска държава. Друг представител на СДС е съобщил за периодични бомбардировки близо до затвора Джиркин, който се намира недалеч от Навкур и в който също има джихадисти от Ислямска държава.

Така на практика се оправдават опасенията на много западни държави, които прогнозират бягства на джихадисти от затворите в райони, контролирани от СДС. Общо 7 са строго охраняваните затвори с около 12 000 бойци на Ислямска държава, сред които са не само сирийци и иракчани, но и близо 3 000 чужденци от 54 държави.