Правителството гони американските централи от България, Белене остава

Американските централи са най-модерните в България

 

На редовното си заседание в сряда правителството реши да започнат преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия от американските централи „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. Преговорите ще се водят от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов, съобщават от правителствената пресслужба.  

„Контур Глобал“ е една от двете американски топлоелектроцентрали в България. Тя и „Ей и Ес Гълъбово“ са най-модерните въглищни централи у нас. Опитите да бъдат изгонени от България американските инвеститори датират отдавна. Процесът мина и през дезинформацията, лансирана от известни политици, че американските централи всъщност са руски, което бе опровергано от американското посолство. По-късно Теменужка Петкова официално обяви намерението на кабинета договорите за изкупуване на ток между тях и Националната електрическа компания (НЕК) да бъдат прекратени. Правителството тогава предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите за собствениците на мощностите, който обаче беше отхвърлен от американските инвеститори.

Тъй като двете централи са на различен етап от изплащането на инвестициите, прекратяването на договорите не може да стане по едно и също време. Според изчисления, цитирани от правителството, инвестициите на „Контур Глобал“ вече са изплатени, докато тези на „Ей и Ес Гълъбово“ все още не са. От своя страна, „Контур Глобал“ твърди, че вложенията му са изплатени само на 70%.

Преговорният екип, определен от кабинета, получи мандат и да води разговори с Европейската комисия, която е изразила готовност да помага в преговорите с американските инвеститори. Брюксел смята договорите за изкупуване на електрическа енергия за неразрешена държавна помощ. Позицията на ЕС е на фона на неотдавна обявеното намерение от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се създадат нови механизми за налагане на санкции на САЩ в отговор на упреците на американския президент Доналд Тръмп, че Европа налага нелоялна търговска практика, като обмитява американските стоки с огромни мита, докато стоките от ЕС влизат в САЩ при символични такси.

Политиката на ГЕРБ в случая буквално повтаря двойнственото отношение на Германия към Русия. От една страна Берлин подкрепя критичната политика спрямо Москва, а от друга дава силна подкрепа за развиване на търговските отношения с Русия, като дори участва в подозрителни проекти като „Северен поток 2“. София повтаря тази лицемерна политика, като предприема действия срещу руската мрежа за влияние в България, а от друга страна гони американските централи и започва да строи АЕЦ „Белене“.