Помпео: Иранската атака срещу Саудитска арабия е „акт на война“

Държанвният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия

 

Атаките срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия са „акт на война“. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео при пристигането си в кралството за среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Помпео допълни, че вече няма съмнение, че нападенията са дело на Иран.

Министерството на отбраната на Саудитска Арабия показа на пресконференция отломки от крилата ракета и летателни апарати и ги посочи като неоспоримо доказателство, че атаката е била дело на режима в Техеран. Стана ясно, че при нападението са били използвани 25 безпилотни самолета и ракети. Петролното находище в Абкайк е атакувано с 18 безпилотни самолетa и четири крилати ракети, а находището в Хиджра Хурайс е ударено с три крилати ракети. Представителите на военното министерство на кралството обявиха, че нападението е извършено от северна посока, от територията на Иран. Веднага след атаките подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поеха отговорност за нападенията срещу саудитската петролна индустрия. Те заплашиха, че следват техни атаки срещу мишени в Обединените Арабски емирства, в това число и в Дубай и Абу Даби. След изявленията на Саудитска Арабия и САЩ обаче стана ясно, че техните твърдения не отговарят на истината.  

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви съществено засилване на санкциите срещу Техеран. Експерти на ООН пък са заминали за Саудитска Арабия, за да разследват нападенията срещу петролни съоръжения.