Полша настоява за санкции за Москва, докато не освободи окупираните части на Украйна

Анджей Дуда и Володимир Зеленски,

 

Санкциите срещу Русия трябва да продължат до пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна, заяви полският президент Анджей Дуда на срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс. „Украйна трябва да възстанови териториалната си цялост, такава, каквато е била преди 2014 г. и да си върне контрола над "окупираните днес територии", преди всичко Крим, но и Донецка и Луганска област“, категоричен бе Дуда. Той допълни, че подкрепя сближаването на Украйна с НАТО и Европейския съюз. Дуда предложи ранените в Донбас украински войници да се лекуват в Полша заради добрата система на здравеопазване, с която се ползват военните в страната.

„Преразглеждането на санкциите може да бъде само в посока на тяхното увеличаване“, заяви от своя страна Зеленски. Той критикува и изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който ще захранва Германия с газ от Русия. Според украинския президент този проект е „заплаха за Европа“. На същата позиция е и Вашингтон. САЩ неведнъж са упреквали Германия за подкрепата ѝ за проекта, който ще затвърди монопола на Москва в редица европейски държави. Досега обаче Берлин продължава да подкрепя руския газопровод.

Санкциите срещу Кремъл бяха наложени през 2014 г. заради нахлуването на полуостров Крим и последвалият референдум за присъединяване към Русия, който не е признат от редица демократични държави, включително и от ЕС. Украйна, Полша и САЩ постигнаха и договорка за подобряването на енергийната сигурност в региона, която е застрашена от евентуално прекъсване на газовите доставки от Русия, чрез доставката на втечнен американски газ. Споразумението бе постигнато преди дни по време на посещения на американска делегация, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс.

Володимир Зеленски е на официално посещение в Полша по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война на 1-ви септември 1939 г. Руският президент Владимир Путин не бе поканен на събитието. Полски медии припомнят, че само седмица преди атаката срещу Полша е подписан пакта Рибентроп-Молотов и на практика СССР е съюзник на Германия. Дни след немската бомбардировка, на 17 септември съветската армия нахлува в Полша.