САЩ: Американските кораби в Залива да съобщават маршрута си заради Иран

Петролните танкери в Персийския залив се охраняват от сили на САЩ и Великобритания

 

Морската агенция на САЩ заяви, че съветва американските търговски кораби предварително да изпратят плановете си за транзит на американските и британските военноморски власти, ако възнамеряват да плават в Персийския залив. Предупреждението идва след поредица от атаки от страна на Иран срещу петролни танкери, съобщава Ройтерс. "Засилената военна активност и ескалиращото политическо напрежение в този регион продължават да представляват сериозна заплаха за търговските кораби", съобщава американската морска администрация (MARAD). Корабите трябва да предупреждават Пети флот на ВМС на САЩ и Морските търговски операции на Обединеното кралство в случай на инцидент или подозрителна дейност. Вашингтон предупреждава още, че танкерите могат да се сблъскат с намесата в техните глобални системи за позициониране (GPS). MARAD съобщава, че при най-малко два инцидента с търговски кораби и Иран от май 2019 г., корабите са съобщили за нерегламентирана намеса в техните GPS системи от неизвестни лица, които лъжат, че представляват САЩ или други военни кораби.

Великобритания вече заяви, че се присъединява към САЩ в мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби.

Напрежението в Персийския залив ескалира с всеки изминал ден, след като Иран задържа няколко петролни танкера. На 19 юли Революционната гвардия пое арестува петролния танкер под британски флаг Stena Impero. Това предизвика остра реакция от Лондон, а Великобритания обяви че ще засили своето военно присъствие в Залива, за да защитава търговските си кораби. Други страни от ЕС обаче като Германия отказват да се присъединят към международната  коалицията, оглавявана от САЩ. Вашингтон се опитва да организира съюзници, които да осигурят охрана на танкерите в Персийския залив.   

Напрежението в Персийския залив се покачи, след като миналата година президентът Тръмп обяви, че САЩ напускат ядрената сделка с Иран и налагат санкции на Техеран. Режимът на Ислямската република пък се опитва да изнудва Брюксел да продължи търговията с тях, като заобиколи санкциите на Вашингтон. Въпреки предприетите стъпки в тази насока от Брюксел Иран заяви, че това не е достатъчно и продължи да обогатява уран над договореното.

Русия пък обяви намерението си да проведе съвместни военноморски учения с режима в Техеран до края на годината, като по този начин провокира западните военни сили в региона. Действието на Москва представлява сериозна опасност от стълкновения между военните сили в Залива, предупреди британският "Таймс".