Русия блокира четвърт Черно море за военни учения, Борисов говори за платноходки и фериботи

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев

 

Министър-председателят Бойко Борисов повтори пред руския премиер Дмитрий Медведев старата си теза, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, платноходки и фериботи. Двамата премиери разговаряха в Туркменистан, където се провежда Каспийския икономически форум.  

Изказването на Борисов идва в момент, когато Русия е блокирала за военни учения до 19 август пет зони в Черно море, които са повече от четвърт от цялата територия на морето. Съобщението за това е на украинската държавна агенция УНИАН.

Пред Медведев Борисов отново повтори невъзможната теза за „равнопоставен и взаимно изгоден двустранен политически диалог с Русия, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите - членки на ЕС и НАТО".

Според българската правителствената информационна служба енергийната тема е била сред акцентите на разговора. Борисов е подчертал, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, а България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Пред Медведев Борисов е обърнал специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан". На Каспийския форум българският премиер разговаря и за доставка на туркменистански газ, но това също трябва да стане с одобрение на Москва, защото всички тръби от Туркменистан минават през Русия.   

На срещата е била обсъдена възможността и за реализация на АЕЦ "Белене" при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19 август.