НАТО: Русия носи отговорност за прекратяването на договора за ядрените ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отговорност за прекратяване на действието на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег носи Русия. Той допълни, че Алиансът няма да разполага нови наземни ядрени ракети в Европа. По-рано днес САЩ и Русия обявиха края на този договор, сключен през 1987 година от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов. Вашингтон се оттегли от договора с аргумента, че Москва го нарушава от години с разработването на нови крилати ракети. От своя страна Русия също обяви оттеглянето си от споразумението.

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на рисковете, които представляват руските ракети 9M729 за сигурността на Алианса. Ние договорихме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, за да гарантира позицията за сдържане и отбрана на НАТО, обяви Йенс Столтенберг. На пресконференция днес той заяви, че новото предложение на Москва за мораториум върху разгръщането на ракети с малък и среден обсег е „ненадеждно“. "Това не е надеждно предложение, защото Русия разполага ракети от години. Няма нови американски ракети, нито нови натовски ракети в Европа, но има все повече и повече нови руски ракети", обяви той.

Столтенберг уточни, че НАТО подкрепя нови инициативи за контрол върху надпреварата във въоръжаването, които да включат нови страни, включително Китай.

Генералният секретар на НАТО коментира и темата със закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 от Турция. Той подчерта, че Алиансът не възнамерява да интегрира тези комплекси в отбранителната си система като част от защитата си от новите руски ракети.

„Нямаме планове за интегриране на руската система С-400 в противоракетната отбранителна система на НАТО. Това, което приветствам е, че Турция е в преговори със САЩ за закупуване на ракети „Пейтриът“, както и с две от по-старите страни членки на Пакта - Италия и Франция, за възможностите да закупи европейските ракетни комплекси САМП/Т, които да разгърне в страната си“, допълни Столтенберг.

 

 

Тагове