Майк Пенс в Исландия заради агресивното навлизане на Русия и Китай в Арктика

Майк Пенс

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети Исландия на 4 септември за разговори за националната сигурност заради агресивното навлизане на Русия и Китай в Северния полярен кръг. Съобщението е на Ройтерс, като агенцията се позова на американски правителствен източник. Обиколката на Пенс започва на 3 септември и включва още Великобритания и Ирландия.

САЩ отдавна изразяват опасенията си от агресивното поведение на Русия в Арктика, където тече надпреварата между държавите в района за достъп до полезни изкопаеми, улеснено от топящия се лед. "Действията на Китай в района също трябва да се наблюдават внимателно", отбелязва Ройтерс. Според изявление на Белия дом отпреди две седмици пътуването на Пенс има за цел да подчертае стратегическото значение на Исландия в Арктика и усилията на НАТО да се противопостави на руската агресия в региона.

В програмата на Пенс в Исландия са предвидени срещи с изявени лидери на страната, но без премиерката Катрин Якобсдотир, която има предварително поет ангажимент да бъде лектор на заседание на Съвета на северните профсъюзи в Швеция.

Заради провокативното поведение на Русия и Китай в Арктика САЩ имат намерение да разположат две ескадрили изтребители - между 18 и 24 самолета, на летището в Кефлавик, близо до Рейкявик.