Европейската комисия предложи нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза

Европейската комисия предложи създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "Следващо поколение ЕС" заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. Евро.

ЕК одобри за България субсидия в размер 1.5 милиарда лева по мярката 60/40

Мярката  60/40, която България обяви  в помощ на бизнеса, за запазване на работните места, ще се субсидира от ЕС. Страната ни ще получи  1.5 милиарда лева (770 млн. евро),  за да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация наложени заради пандемията от коронавируса, това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейската комисия.

ЕК отпуска на България 1,358 милиaрдa eврo за борба с COVID-19

ЕК е определила какви суми ще получат страните членки за борба с новия коронавирус, като от съюза уверяват, че има готовност за отпускане на още 37 милиaрдa eврo от обявените до момента ако това е необходимо.  

EK: Макроикономиката на България по-добра от тази на Германия, Холандия, Франция, Швеция

Европейската комисия заключи, че в България няма макроикономически дисбаланси и отреди на страната ни място в зеления списък по макроикономика.

От създаването на ЕС съществува т.н. Европейският семестър. Той е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС и е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

В основата му е 6-месечният период от началото на всяка година, откъдето е и названието му „семестър“.

Председателят на ЕК Урсула фон ден Лайен защити проекта "Северен Поток 2"

Съвместният проект „Северен поток-2” между Германия и Русия е на път да бъде реализиран.

Предвидено е газопровода да доставя природен газ целогодишно за Европа през Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша, като капацитетът му ще бъде от по 55 милиарда кубически метра.

Този проект ще задълбочи енергийната зависимост на Европа от Русия и ще постави Украйна и Полша в доста неизгодна позиция.

Избраха със слаба подкрепа Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

 

Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. Това стана ясно след гласуването на евродепутатите, при което тя събра 383 от необходимите 374 гласа в своя подкрепа. Против се обявиха 327, а 22-ма се въздържаха.

Приближена на Меркел германска министърка номинирана за председател на ЕК

 

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен е номинирана за председател на Европейската комисия. За това се споразумяха европейските лидери след няколкодневни преговори, при които отпаднаха сочените за фаворити Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

Тагове

Британският парламент гласува да не се допуска Brexit без сделка

 

Британският парламент снощи одобри и гласува две предложения (от общо 14) към правителството на Великобритания за условията по Brexit.

Едното предложение беше в плана на Мей да бъде заменен предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, с "алтернативни марки", без да се уточнява какви ще са "алтернативните мерки". Второто предложение за промяна изисква да бъде отхвърлена възможността за Brexit без сделка с Европейския съюз.

"Булгартрансгаз" ЕАД ще получи над 27 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕК

Координационният комитет към Механизъм за свързване на Европа (CEF) е взел решение да бъдат отпуснати над 27 млн. евро безвъзмездна помощ на "Булгартрансгаз" ЕАД, в качеството му на бенефициент по проект за рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна мрежа. Това съобщават от газовия оператор.

След решението на Европейската комисия ще бъде подписано споразумение с Изпълнителна агенция Иновации и мрежи (INEA).

Данъкоплатците в ЕС не трябва да плащат за страни без законност

 

Защо европейските данъкоплатци трябва да плащат дори и цент за държави, където законността не е установена, това е казал днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Според Катайнен корупция има там, където законността отсъства.