Цените на газовия пазар в Европа не могат да бъдат възстановени 

Газ

Европейските пазари са пренаситени с газ и дори газовия приток от Русия да се ограничи не се очаква възстановяване на цените, съобщява „World Oil“. 

Ограничителните мерки, свързани с овладяването на пандемията от коронавирус доведоха до рекордно ниско търсене, което доведе до заливане на европейския пазар с природен газ.

„Търсенето на природен газ е много слабо и ниските цени сигнализират, че доставките трябва да бъдат прекъснати“, коментира газовия анализатор Тревър Сикорски, цитиран от „Инвестор“. Според него тази тенденция ще се задържи. 

Русия и Норвегия започнаха да ограничават потоците към Европа, това обаче изглежда недостатъчно, за да доведе до устойчив ръст на цените.

Миналата седмица Русия спря доставките на газ по  газопровода „Ямал-Европа“, който минава през Беларус и Полша до Германия, като този понеделник ги възобновени. От  Sova Capital заявиха, че решението за спиране на износа се основава на краткосрочните разходи.

От Газпром  обявиха, че за тази година износът ще се свие от  199 млрд. куб. метра до  около 167 млрд. куб. метра.

Цените на газовия хъб в Нидерландия са паднали близо до 40 долара за 1000 куб. метра., това говори за доста влошена икономическа среда за руския  „Газпром“, който плаща средно около 47 долара за 1000 куб. метра транзитни разходи за газопроводи.

Но решението на Русия да намали доставките се счита за временно, смята Адриен Колиньо, старши анализатор в WoodMackenzie Ltd. Очаква се износът ще се увеличи през юни, когато „Газпром“ се сдобие с по-дългосрочни сделки за капацитет, които струват по-малко от ежедневните резервации, предполага експертът.

Най – големиятоставчик на втечнен природен газ (LNG) в света Катар, вече каза, че няма да намали доставките.

САЩ, които са най-бързо растящият производител на LNG, също продължава да изнася с около 10% над нивата от предходната година, въпреки, че е отменил някои товари за юни и юли.