Рейтингът на одобрение на Путин намалява, докато Covid-19 се разраства в Русия

Владимир Путин

Той се проваля: рейтингът на одобрение на Путин намалява, докато Covid-19 се разраства в Русия, пише Guardian.

Денят с рекордно висок брой коронавирусна инфекция е странно време да се обяви поетапна отмяна на мерките срещу пандемията, но това направи Владимир Путин в понеделник, когато обяви, че „неработните дни“, наложени от Кремъл в края на март, ще приключи от вторник.

„Предстои ни дълъг и труден процес, без място за грешки“, каза Путин чрез видеовръзка от резиденцията си извън Москва в ден, когато страната регистрира повече от 11 000 нови заразени. Русия вече е на второ място по най-бързо разпространение на инфекцията в света след САЩ. Премиерът Михаил Мишустин също е сред заразените, които са в болница с вируса.

Вместо покана към руснаците да излязат обратно на улиците обаче, изявлението на Путин в понеделник изглеждаше като последният кос в плана му - да делегира отговорността за справяне с кризата на местните лидери, като обяви, че решението за последователността на отмяната на ограниченията ще се взема от ръководителите на федералните региони в зависимост от актуалната санитарно-епидемиологична обстановка.

Разбира се, големият размер на Русия означава, че има малко смисъл в масовите ограничения и  карантината  във Владивосток с 54 случая на коронавирусна инфекция не може да бъде обвързан с нарастването на епидемията в Москва. 

По-късно обаче министърът на здравеопазването Татяна Голикова поясни, че досега само в 11 от 85-те региона на Русия е имало епидемиологична ситуация, която би могла да позволи отслабване на ограниченията, като направи съобщението на Путин да изглежда, че се опитва да избяга от отговорност

"Това е отказ от отговорност. Архитектът на руската хиперпрезидентска система внезапно открива местните власти, когато е удобно", заяви Марк Галеоти, руски анализатор и автор на книга за Путин. "Путин им дава отговорността да се борят с пандемията без средствата или правомощията."

Путин рядко блести в управлението на кризи, нещо отбелязано още от потъването на подводницата „Курск“ преди 20 години през първите му месеци на поста и тази изглежда не по-различна.

Откакто през март надяна жълт хазматичен костюм, за да посети пациенти с коронавирус, Путин в по-голяма част от времето стои затворен в резиденцията си, от където чрез видеовръзки се обръща към нацията и кабинета. Руснаците, които са свикнали да виждат президента си на кон или мотор, вместо това виждат Путин със статичен екран, от който често изглежда отегчен.

Миналата седмица той беше забелязан разсеяно да си играе с химикалката, докато здравният му министър обсъжда регионални въпроси с него. В понеделник Путин отново изглеждаше не толкова ентусиазиран, когато едновременно се обръщаше към нацията и правителството си. На няколко пъти той пускаше звучни въздишки в средата на изречението.

Вирусът повдига сериозни въпроси към Кремъл и политическата система, изградена от Путин през последните две десетилетия.

„Сподният първоначален отговор на Путин за разпространението на коронавирусната болест беше поне отчасти резултат от склонността на служителите му да филтрират информацията и да представя събитията във възможно най-оптимистична светлина. 

Администрацията на Путин отчита своите постижения, а не проблеми ", написа Татяна Становая в неотдавнашен доклад за Московския център Карнеги.

Коронавирусът също наруши плановете за гласуване на измененията в конституцията, които щяха да проправят пътя на Путин да управлява до 2036 г. Това беше определено за април, но вместо това той се озова срещу пагубен, разочароващ и невидим враг и видя спад в рейтинга си.

„Това може би е най-сериозното предизвикателство за Путин като национален лидер през 20-те години, откакто той е на власт, и той се проваля“, заяви Галеоти.