В Чехия демонтират руски монументи. В България ги пазят със закон

Паметника - костница на съветската армия

За разлика от Чехия, които демонтираха паметник на съветската армия в Прага, в България този въпрос не стои. Тук влиянието на Русия е доста силно и опитите на будни граждани, които в знак на протест периодично обливат с боя руските монументи се наказват с арест и солени глоби.

Поредният случай върху, при който граждани са изразили своя протест срещу руските монументи в България е Паметника - костница на съветската армия в столичния квартал "Лозенец". От Сдружение на русофилите в България алармираха в началото на месеца, че паметника е поруган и липсват носовете на двама от войниците.

Отзвука е голям и се отразява дори в руската медия ТАСС. Във видео на медията се казва, че Руското посолство в България веднага взима нещата в свои ръце и благодарение на техния професионализъм паметника е възстановен, като се очаква до празника им на 9 май той да бъде напълно готов. Наричат постъпката безобразна и изразяват надежда, че това няма да се повтори.

Независимо от гневните реакции на Русия и силното ѝ влияние в България, поради което българските граждани носят наказателна отговорност за поругаване на техните паметници, опитите за това продължават.