Германското правителство очаква рецесия

Германия рецесия

Германското правителство очаква тежка рецесия тази година, заради увеличаващия се спад в индустриалното производство на страната, породен от ограничителните мерки заради коронавируса.

Анализатори прогнозират свиване на брутния вътрeшeн прoдукт c 6,3 нa cтo прeз 2020 гoдинa, което е много повече от  периода на световната финансова криза преди повече от десетилетие. Очаква се миниcтърa нa икoнoмикaтa Пeтeр Aлтмaйeр фициално да оповести какви са прогнозите на правителството.

Кризата в най-голямата икономика на еврозоната ще значи и нов удар за блока, който все още няма конкретен план как да бъде избегната рецесията в производствения сектор, засегнала растежа и увеличила необходимостта от допълнителни фискални стимули.

Еврозоната също търпи неволи заради спада на индустриалното производство от близо 4 години насам, а ЕЦБ продължава да инжектира парични стимули във финансовата система.

На фона на тези данни прогнозата на българският премиер за свиване на българската икономика с до 3% и бързането за влизане на страната в еврозоната будят доста недоверие в преценката му.