Какво стои зад петролната войната на Саудитска Арабия с Русия?

Путин, принц Мухамед

Според анализ в арбската медия “Al Jazeera” в основата на неразбирателството между двете страни стои гневът на Русия срещу санкциите, насочени срещу нейния петролен гигант, "Роснефт трейдинг". Миналият месец Вашингтон им наложи санкции заради извършени операции в енергийния сектор във Венецуела, с които руската компания дефакто  оказва подкрепа на диктатора Мадуро.

Според арабската медия, Москва се е надявала Риад да застане на тяхна страна, за да могат да нанесат икономически удар на американските шистови компании. Русия смята, че САЩ получават безплатна помощ от ОПЕК, като се възползват от съкращението на производството им  и печели на техен гръб.

"Те не могат да продължат тази борба за дълго", казва Наем Аслам, главен пазарен анализатор на AvaTrade, за Al Jazeera, имайки предвид войната с цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия.

„Защо? Защото това убива икономиките и на двете страни ", добавя  Аслам.

Производството на битуминозни шисти избута САЩ на първо място като най-големият производител на петрол в света. Москва се надява, че ако цените на петрола останат под 40 долара за барел, това може да доведе до срив на някои от тези предприятия.