Русия укрепва позициите си в Сирия по море

Руска фрегата

Русия изпраща още два бойни кораба от своя Черноморски флот към крайбрежието на Сирия. Те са въоръжени с ракетни комплекси "Калибър", съобщиха от "Ройтерс".

Според съобщение на Черноморския флот двете руски фрегати "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на постоянната групировка на ВМФ в Средиземно море, където вече е разположена друга руска фрегата от същия клас - "Адмирал Есен". Преди това екипажите са извършили редица бойни учения в акваторията на Черно море, се казва още в съобщението.

Маневрите се извършват в момент на нарастващо напрежение в Сирийската провинция Идлиб, където под въздушни удари от страна на силите на режима на Асад, подкрепян от Русия, загинаха най-малко 33 -ма турски войници.

Междувременно Турция предупреди Европа, че няма да спира мигрантският поток и ситуацията може да се влоши, ако не се прекрати огъня в Идлиб. Броят на разселилите се сирийци в провинция Идлиб, придвижили се към границата с Турция, се приближава към 1 млн. за три месеца, а от април насам наброяват към милион и половина, което е почти половината от населението на провинцията.

Беше проведена и извънредна среща на НАТО на ниво посланици, свикана от Турция. След срещата генералният секретар на НАТО призова Русия и "режимът на Асад да спрат атаките" в Идлиб и да "уважават международното право". Той каза, че съюзниците на НАТО са помогнали на Турция, да укрепи въздушната си отбрана, и ще продължат да търсят други решения.