Сурова, весела година!

Бойко Борисов

 

Според премиера Бойко Борисов изпращаме добра година, а неотдавна на церемонията по награждаването на "Мистър и Мисис Икономика" той отбелязя, че през последните 10 години България върви все нагоре. Като доказателство Премиерът цитира данни от Световната банка, според които България отбелязва сериозен ръст.

Тенденцията за разтеж изглежда ще продължи и през новата година.

От първи януари се увеличава цената на водата в почти цялата страна. 

Ръстът на местните данъци и такси също се покачва. В София например по-висок ще е данъка на старите коли с по-нисък екологичен стандарт, а при сделките с имоти и автомобили ще се плаща данък от 3%.

Покачва се и възрастта за пенсиониране. При жените става 61 г. и 6 м., като те трябва да имат 35 г. и 10 м. осигурителен стаж, с по 2 месеца повече, отколкото през вече изминалата 2019 г. При мъжете възрастта за пенсиониране ще бъде 64 г. и 3 м., а стажът 38 г. и 10 месеца.

Изпратихме годината с драстично нарстване на финните прахови частици във въздуха. Тенденциите това да продължи и през новата година са доста реалистични, имайки предвид, че няма адекватен план за промяна.

Има предложение от 1 януари 2020 г. линията на бедност да бъде вдигната на 363 лева, при което официално под прага на бедност ще трябва да съществуват 1 663 668 българи.

Покачва се смъртността и отрицателния прираст.

Няма как да не отбележим и покачването на минималната работна заплата. От 01.01.2020 г. минималното възнаграждение в България е 610 лв. За сравнение ще добавим, че в Румъния влезе в сила правителствено решение, според което минималната работна заплата се увеличава до 2230 леи, или 467 в еврова равностойност.

Със сигурност пропускаме още много растежи...

Сурова, "весела" година съотечественици!