Столтенберг: След Брекзит страните извън ЕС ще плащат 80% от разходите на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

 

След излизането на Великобритания от ЕС, което се очаква до 31 януари, 80 на сто от разходите на НАТО ще се поемат от страни извън Съюза. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Брюксел сред срещата си с комисаря по външна политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел. "Съюзниците, които не са членове на ЕС, като САЩ, Канада, Норвегия и Турция, имат огромен принос за европейската сигурност. След Брекзит 80% от отбранителните разходи на НАТО вероятно ще идва от страни, които не са членки на ЕС. Затова ЕС не може да се разглежда като заместител на НАТО, когато става дума за сигурността на Европа" - подчерта Столтенберг.

Изявлението на Столтенберг идва на фона на тиражирани идеи за създаване на обединена европейска армия. Към настоящия момент държавите от ЕС разполагат с третия по големина арсенал от ядрени оръжия след САЩ и Русия. Франция и Великобритания (все още членка на ЕС) имат собствени видове ядрени оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски ядрени боеприпаси по договорености с Пентагона. След Брекзит обаче нещата ще се променят и Брюксел все повече ще зависи от САЩ и НАТО в сферата на сигурността, смятат анализаторите.

"Успяхме да издигнем нивото на отношенията между САЩ и НАТО на безпрецедентно ниво и общата ни отговорност продължава да укрепва това сътрудничество. В Лондон лидерите на НАТО решиха да продължим да укрепваме политическото измерение на НАТО, което напълно се отнася до ЕС. Трябва да осигурим взаимоотношения, при които НАТО и ЕС се допълват, а не се състезават. Съществуващите днес предизвикателства са твърде сложни, за да може с тях да се справи една отделна страна", поясни Столтенберг. По думите му нито НАТО, нито ЕС имат всички необходими инструменти, за да гарантират сигурността на гражданите и само заедно могат да постигнат тази цел.