След медиен натиск: Берлин гони двама руски дипломати

След множество публикации по темета официален Берлин бе принуден да реагира

 

Министерството на външните работи на Германия обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин, съобщават германските медии. Крайната мярка на официален Берлин е сред медиен натиск. Няколко журналистически разследвания показаха, че убийството на  40-годишния грузинец Зелимхан Хангошвили през август тази година в берлинския парк„Тиргартен“ е поръчано от Москва. Със случая се зае и Си Ен Ен. Според западните медии има съмнения, че Германия се опитва да замете разследването, за да не влоши отношенията си с Русия, които през последните години се затоплиха неимоверно, въпреки критиките на Вашингтон и редица европейски страни.

Убийството в берлинския парк на по-малко от два километра от канцлерството и Бундестага предизвика през лятото международен скандал, който обаче няколко месеца по-късно сякаш е забравен, писаха германски медии. Германското правителство се опитва да заличи темата от дневния ред и тя присъства сякаш само и единствено в медиите. В края на август германските медии разкриват, че най-вероятно убийството е извършено по поръчка на руската държава. Няколко месеца по-късно със случая се заема и Си Ен Ен.

Интересът на журналистите е оправдан. Убийството твърде много наподобява атентата с отрова срещу бившия шпионин на КГБ Сергей Скрипал в Лондон през 2018 година. „Шпигел“ в сътрудничество с други германски медии разкрива, че арестуваният за убийството на Хангошвили пътува с фалшива идентичност. Пристигнал е в Германия от Москва, минавайки през Варшава и Париж. Според паспорта, който е открит у него, той е руски гражданин на име Вадим Соколов. Но в руската паспортна система не съществува такъв човек. Паспортът доказано е издаден от руското МВР, и то от отдел, който в миналото се заема с издаването на фалшиви документи на руски агенти и е част от военното разузнаване на Русия.

Рзследващите портали Bellingcat, The Insider и Dossier Center твърдят, че руската държава е помогнала за издаването на този паспорт и създаването на фалшива идентичност на наемния убиец. Те успяват да се доберат до данни, според които до името Вадим Соколов руските власти са отбелязали: „Защитен от закона, свържете се с администратор, за да получите досието му.“

След множеството критични публикации по темата Берлин се видя принуден да реагира официално. Имената на руските дипломати, обявени за персона нон грата, не се съобщават.