Руски шпиони от ГРУ са имали база за мръсни операции във Френските Алпи

Тайна база на руски шпиони бе разкрита във Френските Алпи

 

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише в. "Монд". Според изданието 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са били засечени на континента от 2014 г. Те са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

"Монд" излиза с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август. Берлин обяви за персона нон грата двама руски дипломати, но без да посочва имената им. Актът на германското правителство идва след масиран медиен натиск – още преди месеци много медии, включително германски, обвиниха властите, че се опитват да потулят случая, за да не дразнят Кремъл. Отношенията между Русия и Германия са изключително топли през последните години, като Берлин дори си позволи да потъпче европейските правила по темата „Северен поток 2“.   

Според „Монд“ 15-имата руски агенти не са провеждали операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя. Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и размяна на тайни съобщения, твърди "Монд". Оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на руските шпиони. 15-имата агенти изглежда не са имали контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Според френското издание руските шпиони са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.