Забавеният растеж на Китай удари по германската икономика

Германската икономика е сред най-засегнатите от забавения растеж на Китай

 

Растежът на икономиката в Китай се забави до най-ниските си нива от почти три десетилетия и това удари по най-голямата европейска икономика – германската, пише Блумбърг. Германият бизнес никога не е бил толкова песимистичен за един от най-големите си пазари през последните години. Проучване сред 500 немски компании, които работят в Китай показва, че само една четвърт от тях очакват да изпълнят или надскочат своите бизнес цели през тази година. Повече от 80% от тях заявяват, че понасят преки или косвени вреди от продължаващото търговско напрежение между Китай и САЩ.

Продажбите на автомобили ще намалеят за втора поредна година след две десетилетия на експанзия, което удря особено силно германските компании. Миналия месец Volkswagen AG намали прогнозата си за доставки на автомобили през 2019 г. заради по-бързия от очакваното спад на световните автомобилни пазари и безпрецедентен срив именно в Китай. Меrсеdеѕ-Веnz на два пъти ревизира очакваните си печалби. Традиционно силният сектор на машините и индустриалното оборудване също отбелязва, че очакванията на бизнеса значително намаляват, сочи проучването.

Несигурните перспективи и забавянето на износа избутаха Германия на ръба на рецесията. По предварителни данни компаниите очакват влошаване на пазара и през 2020 г. Перспективата пред немския бизнес се очертава още по-мрачна на фона на очакваното налагане на мита за европейски автомобили в САЩ, като Германия ще е сред най-засегнатите икономики.