Трима арестувани в САЩ за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

Тримата задържани са шпионирали акаунти в Туитър на противници на режима в Рияд

 

Трима души са били арестувани в САЩ за шпионаж в полза на саудитска Арабия, съобщава Ройтерс. Задържаните са двама бивши служители на Туитър и един саудитец. Обвинението срещу тях е, че са шпионирали акаунти в социалната мрежа и са предавали информацията на Рияд. Бившите служители на Туитър Али Алзабарах и Ахмад Абуамо, както и саудитецът Ахмед Алмутаири, за когото следователите твърдят, че е бил съветник по социалните медии на саудитското кралство семейство, са "ровили във вътрешните системи на Туитър, за да се сдобият с лични информации за противници на саудитския режим и за хиляди други потребители". Това се казва в изявление на федералния прокурор от щата Калифорния Дейвид Андерсън.

Обвинението, депозирано в Окръжния съд в Сан Франциско, разкрива подробности как агенти на Рияд са се опитвали да вербуват служители на социалната медия. Сред шппионираните акаунтите е и на популярен журналист с над един милион последователи, както и на други влиятелни критици на саудитското правителство.Двамата бивши служители на Туитър са били възнаградени с часовник и десетки хиляди долари, прехвърлени през тайни банкови сметки. Те са обвинени, че са действали като агенти на Саудитска Арабия, без да са се регистрирали като такива пред американските власти. Абуамо е обвинен и във фалшифициране на документи и в лъжествидетелстване, когато е бил разпитван от агенти на ФБР.

Това е първият случай, в който САЩ обвинява Саудитска Арабия за шпионаж в Америка. Това се случва около година след жестокото убийство на журналиста Джамал Кашоги в посолството на Рияд в Истанбул.