След срещата Тръмп-Борисов: НАТО с координационен център във Варна

Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом

 

Във Варна да бъде изграден военноморски координационен център на НАТО. Това е предложил българсикят премиер Бойко Борисов на американския президент Доналд Тръмп при срещата им в Белия дом. Това се казва в съвместно прессъобщение на правителствата на България и САЩ.  В съобщението се казва още, че САЩ наблюдават със загриженост ситуацията в района на Черно море, особено след анексирането и засиленото милитаризирането на Крим от Русия. Вашингтон приветства българското предложение, се казва още в официалното съобщение.

САЩ подкрепят и изграждането на интерконекторите между България, Гърция и Сърбия, както и придобиването на дялове от българската държава в плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис, "за да се възползва България в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители". Съединените щати проявяват интерес и към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”, както и към доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” от 2021 г. "Още другата седмица ще дойдат американски експерти да огледат “Белене” и “Козлодуй", каза Бойко Борисов пред журналисти след срещата в Белия дом. Във видео, излъчвано на живо, президентът Тръмп оцени високо факта, че България е закупила американско военно оборудване, което е "най-доброто в света", а малко по-късно определи Борисов като "премиер, когото много харесваме". По думите му България следва да служи за пример на Германия заради факта, че страната вече отделя над 2.1 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана, какъвто е ангажиментът на членовете на НАТО. Финансовият ангажимент на България ще бъде запазен дългосрочно - поне до 2024 г., става ясно от съвместното изявление, публикувано след срещата.

Бойко Борисов съобщи, че част от разговора е бил посветен на заплахите за сигурността на България. Американската страна е повдигнала въпроса за пътуването на председателя на движение “Русофили” Николай Малинов в Русия, докато той е обвинен за шпионаж в България. Тръмп е изразил недоумението си от факта, че български съдия е разрешил пътуването на Малинов въпреки наложената забрана да напуска страната. САЩ и България изразяват готовност за подкрепа на институциите “участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще”, се казва в заключителното комюнике от срещата. В него се посочва общото още, че двете страни ще си партнират в защитата на медийната свобода и в гарантирането на възховенството на закона. САЩ ще подкрепят България в нейната борба с корупцията, която ограничава икономическия растеж и доверието в обществените институции.

Обсъден е бил и визовият проблем, като според премиера Борисов президентът Тръмп се е ангажирал много активно за отпадането на визите предвид напредъка в изпълнение на американските изисквания и факта, че премахването на ограниченията за пътуване с Канада е показало, че България не създава проблеми. България е една от четирите европейски държави с визи, заедно с Румъния, Кипър и Хърватия. Тази тема обаче не присъства в официалното съобщение. След срещата премиерът Борисов съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети България.

Посещението на българския премиер в САЩ бе съпроводено с няколко гафа и конфузни ситуации. При кацането на американска земя българската делегация бе посрещната с видимо пренебрежение, което даде повод за коментари в социалните мрежи. Бяха публикувани и снимки от официалното посрещане на държавни и правителствени ръководители в САЩ с военни почести и знамена, за разлика от малцината посрещачи на Борисов и министрите му. В социалните мрежи бе разпространен и репортаж от американска телевизия, която представя Борисов като премиер на Белгия.