Русия върна на Украйна арестуваните в Керченския проток кораби

трите украински кораба бяха задържани цяла година от Русия

 

Русия върна на Украйна трите военни кораба, които бяха арестувани в Керченския проток през ноември миналата година. Украйна предложи Москва да върне корабите като жест на добра воля преди срещата на върха в Париж на 9 декември на Нормандската четворка (Франция, Германия, Русия и Украйна). Според руското външно министерство обаче корабите се връщат, тъй като вече е приключило разследването по инцидента, при който руски военни съдове стреляха и плениха два военни катера и буксир в Керченския проток, част от анексирания от Русия Крим. През септември Русия върна и 24-мата моряци, арестувани на корабите, като част от размяна на 70 затворници. „Русия възнамерява и занапред да пресича всякакви провокации в близост до своите граници“, се казва в изявление на външното министерство.

Зам.-външният министър на Украйна Елена Зеркал потвърди, че корабите "Никополь", "Бердянск" и "Яни Капу" са очаквани в Одеса в понеделник. В четвъртък в Хагския арбитражен съд пък започват изслушвания на страните по иска на Киев за нарушаване на имунитета на трите военни кораба и екипажите им.

Украинските кораба бяха задържани от Русия, която ги обвини в незаконно влизане в нейни териториални води. Украйна оспорва, че водите около Кримския полуостров са руски като се позовава на двустранни и международни споразумения, гарантиращи свободно придвижване в Черно море. На 25 май Международният трибунал за морско право в Хамбург нареди на Русия незабавно да освободи членовете на екипажа и арестуваните кораби, но Москва пренебрегна решението.