Путин награди с орден разследвания за шпионаж в полза на Русия Малинов

Малинов получи орден от Путин

 

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на движение „Русофили“ Николай Малинов получи в Москва орден от президента на Руската федерация Владимир Путин. Наградата включва и парична премия в размер на 2,5 млн. рубли (около 70 хил. лева). Орденът му се връчва за „особени заслуги за укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното уважение между народите“.

В България Николай Малинов е обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: „Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“. Заради това обвинение Малинов има наложена парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана да напуска страната. Молинов обаче е заминал за Русия след разрешение от съдия Андон Миталов от Специализирания съд да напусне страната между 1 и 5 ноември. Скандалът стана известен след като главния прокурор Сотир Цацаров изпрати по този повод сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет. Според Цацаров, е, че съдията не се е произнесъл по същество по мярката, каквото е искането на Малинов, а му е разрешил да напусне страната само за пет дни. Това е станало, въпреки че няма мнение от наблюдаващата прокурорка по досъдебното производство, което според Цацаров е нарушение на закона. Адвокатите на Малинов са внесли на 21 октомври искане да бъде отменена забраната за напускане на страната. Исакенто е било мотивирано с негово участие в мероприятия от Фонд „Руски свят“ и Международния славянски съюз, както и за връчване на награда.

Руски медии съобщиха за връчването на наградата от Путин. Николай Малинов бе гост и в студиото на телевизионния канал „Россия 24“. Водещият го пита как така е в Русия, след като има забрана да напуска България. „Достатъчен аргумент за българското правосъдие ли е това, че получавате награда от президента на Русия? Да, разбира се“, отговаря Малинов. Според шефа на „Русофили“ наградата му е в отговор на шпионския скандал в България, в който той е обвиняем.

Миналата седмица стана известно, че България е обявила за „персона нон грата“ първи секретар от посолството на Русия, а по-късно отказа и виза на предложен от Москва военен аташе.