НАТО: ЕС не може да защити Европа без САЩ

Йенс Столтенберг

 

„ЕС не може да защити Европа… Всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

„Берлин не трябва да забравя решаващата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия след Студената война“, каза още Столтенберг. Изявлението му е в отговор на германския външен министър Хайко Маас, който нарече нарече обединението "подарък от Европа“. "Обединението на Германия и Европа би било невъзможно без гаранцията за сигурност от Съединените щати", заяви генералният секретар на НАТО.

В статия, публикувана миналия уикенд, германският външен министър Хайко Маас умишлено пропуска да оцени заслуга на САЩ за победата над СССР и гарантиране на сигурността, която позволява на ЕС да се развива. Повтаряйки по-ранните си коментари за ненадеждността на САЩ при Тръмп, Маас призова ЕС да се обедини като сила, която да отстоява континента.

Столтенберг обаче предупреди, че макар да подкрепя усилията за интегриране на отбраната в ЕС, съюзът не е заместител на САЩ, най-голямата военна сила в света. Столтенбег призова Европа и САЩ да работят заедно, за да отговорят на нарастващата военна мощ на Китай.