Ердоган обижда Макрон, но иска пари от Франция

Наглост: Реджеп Ердоган сипе обиди към Макрон, после иска пари от Франция

 

Турският президент Реджеп Ердоган обсипа с обиди френския президент Еманюел Макрон заради критиките му към НАТО и турската офанзива в Сирия. На срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг Макрон заяви, че Анкара не може да разчита на солидарността на НАТО след проведената операция в Северна Сирия, критикувана от водещите европейски държави и от САЩ.

„Обръщам се към президента на Франция Еманюел Макрон и ще кажа това на НАТО. Първо, провери собствения си мозък. Тези изказвания подхождат само на хора като теб, които са в състояние на мозъчна смърт“, каза Ердоган. Репликата на турския президент е по повод по-ранното изявление на Макрон пред сп. „Икономист“, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“.

„Ти си новак, дори не можеш да платиш, както трябва, за НАТО. Повярвайте ми, Макрон е много неопитен. Той не знае какво е борба с тероризма. Поради това жълтите жилетки нахлуха във Франция“, допълни турският президент.

Париж реагира мигновено на словесните атаки на Ердоган. Елисейският дворец съобщи, че външното министерство ще привика за обяснения турския посланик в Париж. „Поредната невъздържаност на турския президент не е становище, а обида“, заяви представител на френското президентство.

Междувременно турските медии съобщиха, че Ердоган възнамерява да поиска финансиране за плана за връщане на сирийските бежанци. Разселването им на сирийска територия изисква създаването на инфраструктура, а предварителните разчети сочат, че става дума за десетки милиарди евро. Според турски медии Ердоган възнамерявал да поиска финансиране от евротройката – Великобритания, Германия и Франция за реализиране на проекта и това е предвидено да стане на срещата на върха на НАТО в Лондон на 3 и 4 декември. Предвид невъздържания език на Ердоган и нападките му срещу Еманюел Макрон положителен отговор на искането му е малко вероятно, коментират международни наблюдатели.