Украйна: Русия умишлено бави срещата на Нормандската четворка

Володимир Зеленски

 

Русия умишлено отлага срещата на нормандската четворка, която търси решение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви на 14-часов брифинг маратон украинският президент Володимир Зеленски.

Срещата на четворката – Германия, Франция, Русия и Украйна, трябваше да се проведе до края на месеца. Зеленски обаче съобщи, че тя е отложена, след като Москва настоя първо Киев да изтегли войските си от невралгичните точки. "Ние сме готови за среща на всяка дата", каза Зеленски. "Украйна, Франция и Германия планираха срещата на Нормандската група да се състои още този месец, но Русия отхвърли това предложение", добави той.

Надеждите за скорошна среща на четирите държави бяха породени след като миналия месец преговарящи от Украйна, Русия и сепаратистите се договориха, че Киев ще предостави специален статут на териториите, контролирани от сепаратистите и ще проведе местни избори там. Това е т. нар. формула на Щайнмайер, приемането ѝ обаче предизвика масови протести в Украйна. Протестиращите обвиниха президента Зеленски, че се е огънал пред Москва и предава интересите на Украйна.

Според споразумението сепаратистките бойци и украинските войски трябва преди това да се изтеглят от линията на конфликта. Това изтегляне, насрочено за 7 октомври, все още не се е случило, защото Украйна обвини сепаратистите, че обстрелват нейните позиции и заяви, че ще се изтегли само след поне една седмица на пълно спазване на примирието.

В четвъртък Зеленски каза пред журналисти, че иска Русия да гарантира, че бунтовниците ще се изтеглят. Москва отвърна, че изтеглянето на украинските войски е предварително условие за среща на върха в нормандския формат.