Украйна на протест срещу статута на Донецк и Луганск по немската формула „Щайнмайер“

"Не на капитулацията", скандираха протестиращите в Киев

 

Стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта на протест срещу съгласието на  Украйна да приеме "формулата на Щайнмайер" за специалния статут на контролираните от проруските сепаратисти Донецк и Луганск.

"Формулата на Щайнмайер" е разработена от бившия външен министър и настоящ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Идеята му е за даване на временен специален статут на сепаратистките територии да провеждането на избори по украинското законодателство, който да стане постоянен след вота, ако той бъде признат за легитимен от ОССЕ.

Протестиращите издигнаха националните жълто-сини знамена и с флагове на кримско-татарския народ, съобщи агенция "Укринформ". Сред демонстрантите има и депутати. Участниците в акцията коментираха, че са се събрали спонтанно, след като са разбрали, че страната им се е съгласила с "формулата на Щайнмайер".

Според протестиращите Украйна трябва "твърдо да отстоява интересите на страната, за да се махне Русия от нашите окупирани територии". Мнозина скандираха "Не на капитулацията". Лидерът на организацията "Национален корпус" Андрей Белецки заяви, че се обмисля създаването на Щаб за съпротива срещу капитулацията.  Световните медии съобщават, че граждани на Лвов, Харков и Мариупол също са излезли на протест. От партията "Европейска солидарност" на експрезидента Порошенко предупредиха, че Кремъл е подготвил капан за Украйна. От партията на Юлия Тимошенко също заявиха, че подписването на споразумението представлява заплаха за националната сигурност на Украйна. Украински доброволци, участващи в бойните действия в Донбас, активисти, обществени и политически деятели отправиха остри критики срещу тази "формула". През септември те подписаха обръщение към президента Зеленски, като очертаха "червените линии" във вътрешната и външната политика, които властите не бива да преминават.