Тръмп: Ще унищожа икономиката на Турция, ако прекрачи граници в Сирия

Доналд Тръмп

 

Американският президент Доналд Тръмп заяви в Туитър, че "напълно ще унищожи и заличи" турската икономика, ако Анкара "прекрачи граници" в Сирия. На 5 октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната може да започне военна операция в северната част на Сирия в близките дни.

Изявлението на Тръмп става часове след като САЩ заявиха, че няма да участват в подготвяната атака на турската армия в Северна Сирия и ще изтеглят военните си от региона. Очаква се това да се случи до месец в територии, контролирани от досегашните кюрдски съюзници на САЩ в коалицията срещу "Ислямска държава". Новината предизвика истински шок във Вашингтон, а редица влиятелни сенатори обвиниха Тръмп, че предава съюзниците си и че губи завоюваните позиции в размирните територии.

Категоричният коментар на президента в Туитър гласи: "Както и преди съм заявявал, и нека само повторя, ако Турция направи каквото и да било, което аз, с огромната си и недостижима проницателност, сметна за прекрачване на границата, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)"

При кризата в отношенията между Вашингтон и Анкара преди година турската икономика изпадна в колапс, а турската лира изгуби над една трета от стойността си спрямо предишната година.

След изявлението на Тръмп представители на Белия дом се разграничиха от турската операция в Сирия. Пентагонът заяви в прав текст, че не подкрепя операцията, макар че няма да се намесва в нея. В писмено изявление главният говорител на Пентагона Джонатан Хофман заяви, че САЩ не подкрепя турската военна операция в Сирия и няма да я подкрепи. Хофман допълва, че министърът на отбраната Марк Еспер и председателят на Съвместния щаб генерал Марк Мили са обяснили на своите турски колеги, че едностранните военни действия в кюрдския район на Сирия "създават рискове" за Турция.

Франция също предупреди Анкара да не предприема военни действия в Сирия. Според Париж това може да постави под угроза борбата на международната коалиция с терористите. Европейският съюз също разкритикува планираната от Анкара операция.

Турската лира междувременно вчера се срина до стойност, рекордно ниска спрямо долара за последния месец. Спадът при приключване на търговията бе над 1.6% - до 5.795 в 19 ч. българско време, след като за кратко турската валута достигна стойност от 5.8195 за долар малко по-рано.