Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак

Доналд Тръмп

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е написал писмо на турския си колега Реджеп Ердоган с предупреждение, че ако нахлуе в Сирия, ще бъде запомнен завинаги в историята "като дявол", съобщават информационните агенции. "Не бъдете корав. Не бъдете глупак", "ще изготвим добра сделка", е написал Тръмп в писмото от 9 октомври, за чието съществуване стана ясно в сряда.

"Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъде отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя ако е необходимо", допълва американският президент. Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин съобщи, че се готвят нови санкции срещу Турция, ако не се постигне споразумение за спиране на огъня в Северна Сирия. Санкциите ще засегнат турски министерства или промишления сектор. Списъкът с потенциалните мишени на санкциите е бил предаден на държавния секретар Майк Помпейо и на вицепрезидента Майк Пенс, които ще се срещнат с Ердоган в Турция. Турският президент обаче заяви в сряда, че няма да разговаря с тях, настоявал до говори лично с Тръмп. Доналд Тръмп обаче предупреди, че ако Пенс не се споразумее с Ердоган по сирийския въпрос, САЩ ще наложат опустошителни санкции на Турция. Майк Пенс и държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигат в Анкара в опит да вразумят Ердоган, който отказва да се вслуша в призивите на САЩ и ЕС за спиране на офанзивата в Сирия.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът е спрял да предоставя на Анкара разузнавателна информация с Турция, за да не бъдат използвани данните в операцията срещу кюрдите.  Според военните решението на Пентагона е плесница за турския президент Реджеп Ердоган. Обменът на информация между участниците в коалицията е от ключово значение. Става дума предимно за данни от самолети, спътници и дронове, които се събират ежедневно.