Секретна група за убийства на руското ГРУ стои зад покушенията срещу Гебрев и Скрипал

Българинът емилиян Гебрев също се превърна в мишена на секретната машина за убийства на ГРУ

 

Суперсекретно елитно поделение 29155 на руското военно разузнаване (ГРУ), специализирано в диверсии, саботажи и убийства,  стои зад покушенията срещу Сергей Скрипал във Великобритания и Емилиян Гебрев в България. Тайният екип действа в Европа поне от 10 години.

Това пише „Ню Йорк таймс" в обширен репортаж, позоваващ се на заключенията на няколко западни разузнавателни служби. Те са успели да свържат в едно на пръв поглед откъслечни събития като кампания в Молдова, опита за отравяне на Гебрев в България, предотвратения опит за преврат в Черна гора и покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал миналия март. Служители от разузнаването в 4 западни държави заявяват пред изданието, че не е ясно колко често бива задействано поделение 29155 и е невъзможно да се знае къде и кога ще ударят хората му. "Ню Йорк таймс" твърди, че досега не е било съобщавано за съществуването на тази руска част, която доказва колко активно президентът Владимир Путин води срещу Запада т.нар. хибридна война в комбинация с открита военна конфронтация.

В екипа на секретното елитно поделение са ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна, които често пътуват из Европа. Те са сплотена група и са толкова секретна част от ГРУ, че вероятно дори е неизвестна на останалите структури в управлението. Но дейността им е част от координирана и продължаваща кампания за разклащане на стабилността в Европа, казват западни експерти.

В материала на „Ню Йорк таймс“ за началник на поделение 29155 е посочен генерал-майор Андрей В. Аверянов. Той е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Скрипал и първоначално известен като Руслан Боширов.

Акциите на групата са били подготвяни старателно, като в случая със Скрипал трима са пътували до Великобритания за подготовка на удара. Двама от тях - "Сергей Павлов" и "Сергей Федотов" - са били част от екипа, опитал на два пъти да отрови Гебрев през 2015 г. Други известни на европейските служби имена са "Иван Лебедев", "Николай Кононихин", "Алексей Никитин" и "Данил Степанов". Подозрението, че зад изброените събития стои една и съща група, се оформило сред западните експерти след проваления пуч в Черна гора през 2016 г.

През февруари 2019 г. на Мюнхенската конференция за сигурност Алекс Янгър, директорът на МИ6, британското разузнаване, заяви пред журналисти: "Можем да видим, че има координирана програма за действия и, да, те често включват едни и същи хора." В изказването си обаче Янгър не спомена за конкретна част. "Оценката ни е, че е налице заплаха от ГРУ и други руски разузнавателни агенции и че почти нищо не е извън репертоара им."

През 2006 г. Путин узакони убийствата зад граница от страна на руски държавни структури. Това е и годината, в която в Лондон бе убит по особено мъчителен начин с полоний Александър Литвиненко. Източниците на "Ню Йорк таймс" казват, че поделение 29155 не е единственото с лиценз за подобни операции. Лондон смята, че Литвиненко е ликвидиран от Федералната служба за сигурност, руското контраразузнаване. През 2012 г. министерството на отбраната в Москва награждава с премии три поделения "за особени постижения във военната служба" - 29155, 74455 - посочено по-късно от американско разследване като участвало в хакерската намеса в президентските избори от 2016 г., и 99450, за което се смята, че участва в спецоперациите за анексиране на Крим през 2014 г.

Бивш офицер от ГРУ, чието име не се посочва в статията, твърди, че в арсенала на 29155 са "диверсии, взривявания, убийства, всичко" и че "там служат много сериозни хора, работещи нелегално и като агенти в чужбина". Понякога акциите на елитната част на ГРУ в чужбина изглеждат на пръв поглед немарливо изпълнени. Мнозина анализатори обаче смятат, че това се прави умишлено. "Не че станаха по-агресивни, но те искат да ги усещаме, това е част от играта", коментира Еерик-Нийлс Крос, бивш директор на разузнаването в Естония.