Сделка Путин-Ердоган: съвместни военни патрули в Северна Сирия

Турски и руски военни заедно ще патрулират по границата в Северна Сирия

 

Съвместни руско-турски патрули по границата в Северна Сирия договориха след шестчасови преговори президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Сирийският лидер Башар Асад е подкрепил сделката между Москва и Анкара след телефонен разговор с руския си колега. Споразумението предвижда след седмица военни от Русия и Турция да започнат съвместно патрулиране по сирийско-турската граница от страната на Сирия. Дотогава на 30 км от границата трябва да се изтеглят всички кюрдски въоръжени формирования. Части на руската военна полиция и на сирийските армия ще осигуряват безпроблемното изтегляне на кюрдите. То трябва да приключи след 150 часа или следващия вторник. В меморандума Владимир Путин и Реджеп Ердоган потвърждават подкрепата си за единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаването на националната сигурност на Турция.

Междувременно САЩ съобщиха, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в северна Сирия, е приключило. Вашингтон обаче предупреждава, че продължаването на турската военна операция в Сирия би довело до нови сурови американски санкции, като държавният секретар Майк Помпео дори не изключи военни действия на САЩ срещу Турция. "На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, обявиха от турското външно министерство.

На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение, предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През това време сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа – (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.

Все още няма обявени реакции от страна на Запада и НАТО за договорката между Анкара и Москва. Сделката е на фона на изострянето на отношенията между Алианса и Кремъл, както и на наложените санкции от САЩ и ЕС на Русия.