САЩ отмениха визите за поляците

Доналд Тръмп

 

Държавният департамент официално е одобрил безвизов режим за Полша. Това съобщи президентът Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом. Току-що подписах пълна отмяна на визите за Полша, каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Програмата позволява на предварително одобрени граждани от включените страни да посетят САЩ за период до 90 дни, без да си вадят неимигрантска посетителска виза. Белият дом определя мярката като "важна стъпка за по-нататъшното укрепване на връзките в икономиката, сигурността, културата и човешките контакти между двете страни". Полша настояваше да бъде включена в програмата от години и представители на администрацията на Тръмп даваха да се разбере, че е въпрос на време да се вземе такова решение.

САЩ и Полша укрепиха значително двустранните отношения през последните месеци. През септември Вашингтон одобри продажбата на 32 изтребителя от пето поколение Ф-35 за Полша. Преди дни пък президентът Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи броя на американските военнослужещи в Полша като мярка срещу нарастващата агресия от страна на Москва.