Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за пропаганда, включително за изборите в САЩ

Фейсбук вече обяви мерки за пресичане на намесата в президентските избори в САЩ

 

Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за манипулации и пропаганда, включително за намеса на президентските избори в САЩ през 2020 г. Социалният гигант обяви, че е установил четири нови операции за намеса, които са с произход от Иран и Русия, включително една, която е била насочена към президентските избори в САЩ. По всичко изглежда, че операциите са свързани с Агенцията за интернет изследвания (IRA) на Русия, смятат от Фейсбук.

Кампанията на IRA "има белезите на добре обезпечена операция", отбелязват от социалната мрежа. При нея са използвани 50 фиктивни профила в Инстаграм и един във Фейсбук с около 246 000 последователи. Публикувани са близо 75 000 съобщения, включително в подкрепа на президента на САЩ Доналд Тръмп, срещу полицейското насилие, в подкрепа на Бърни Сандърс, за ЛГБТ общността, за феминизма, в подкрепа на полицията и други. Повечето публикации не са директно свързани с изборите, но са с фокусирани политически коментари.

Използвани са фалшиви личности, които агитират и за двете страни в политически дебат. Девет профила са създадени да изглеждат като на чернокожи активисти, които протестират срещу полицейско насилие, като в същото време има профили, които защитават полицията. Подобни тактики са използвани от руската агенция по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Въпреки че повечето постове са с цел поляризиране на политически въпроси, някои са насочени към изборите през 2020 г. Фалшиви профили "чернокож активист" предимно публикуват съобщения в подкрепа на Сандърс и против сенатор Камала Харис, като някои атакуват бившия вицепрезидент Джо Байдън. И "прогресивни" и "консервативни" фалшиви профили атакуват Байдън.

Останалите три операции за оказване на влияние от друга държава, разкрити от Фейсбук, са с произход от Иран. Едната е насочена към САЩ и франкофонска Северна Африка със съдържание, свързано с Израел, Палестина и Йемен. Втората е насочена към латиноамерикански държави, а третата е насочена към САЩ със съдържание от страница, наречена BLMNews, която лъжливо се представя като медия, свързана с чернокожото движение Black Lives Matter.

Фейсбук вече обяви няколко инициативи за предотвратяване чужда намеса на американските президентски избори.