САЩ отделят средства за противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа

Белият дом представи на Конгреса на САЩ проект на федералния бюджет на страната за следващата 2021 фискална година. В новия бюджет американската администрация планира да отдели $788 милиона за противодействие на зловредните влияния на Китай, Русия и Иран.

Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за пропаганда, включително за изборите в САЩ

 

Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за манипулации и пропаганда, включително за намеса на президентските избори в САЩ през 2020 г. Социалният гигант обяви, че е установил четири нови операции за намеса, които са с произход от Иран и Русия, включително една, която е била насочена към президентските избори в САЩ. По всичко изглежда, че операциите са свързани с Агенцията за интернет изследвания (IRA) на Русия, смятат от Фейсбук.

Европарламентът: Руската пропаганда и дезинформация е особено опасна

Европейският парламент определи като особена опасна  руската пропаганда и дезинформация. Депутатите призоваха изпълнителните органи на ЕС да разработят ефективна стратегия за противодействие на руските кампании за дезинформация. В приетата днес резолюция „За чуждата намеса в националните и европейските демократични процеси“ ЕП отбелязва, че документираните случаи на дезинформация от руски източници за година са се увеличили над 2 пъти.

Русия спечели в Македония

 

Македония извървя доста труден участък от пътя към евроатлантическото бъдеще докато стигна до Договора от Преспа. С неговото приемане страната би имала гарантирано място в НАТО и ЕС, а с това и по-добра регионалната стабилност, сигурност и просперитет.

Следващата стъпка, която македонският народ трябваше да направи бе приемането на Договора с Гърция на референдум тази неделя.

Facebook и Тwitter са изтрили стотици профили заради руска и иранска пропаганда

 

Facebook, Тwitter и Аlphabet са изтрили стотици профили на свои потребители. Американските технологични гиганти са съобщили, че причина за това е разпространяване на иранска пропаганда. Премахнати са 600 страници, профили и групи във Facebook и повече от 280 акаунта в Twitter. Освен иранска пропаганда изтритите профили публикували и руска.

Пропагандната кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток.