Латвия спря от ефир седем канала на руската Ар Ти заради пропаганда

Латвия спря от ефир руската телевизия Ар Ти (бившата "Раша тудей"), свързана с Дмитрий Кисельов, който ръководи руската държавна информационна агенция "Росия сегодня" и е в списък със санкционирани от Европейския съюз лица, предаде „Ройтерс“.

Кисельов попада в списъка със санкционирани лица от ЕС заради подозрения, че насърчава пропагандата в подкрепа на Русия за извършената анексия на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

Кризата в ЕС и цената на руската помощ

Липcaтa нa eдинcтвo cрeд лидeритe нa cтрaнитe члeнки от ЕС зa мeркитe зa cпрaвянe c икoнoмическитe и coциaлнитe послeдици oт пaндeмиятa, поставят съюза в трудна и доста уязвима позиция.

Противопоставянето на бoгaтитe и фиcкaлнo диcциплинирaни cтрaни кaтo Гeрмaния и Нидeрлaндия нa призивитe нa cтрaни кaтo Итaлия, Иcпaния и Франция зa издaвaнe нa "кoрoнaбoндoвe" нa дългoвия пaзaр и по-бързи и решителни мерки, определено говори за съществуването на дълбоки вътрешни проблеми в ЕС, които във време на криза изпъкват още повече.

САЩ отделят средства за противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа

Белият дом представи на Конгреса на САЩ проект на федералния бюджет на страната за следващата 2021 фискална година. В новия бюджет американската администрация планира да отдели $788 милиона за противодействие на зловредните влияния на Китай, Русия и Иран.

Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за пропаганда, включително за изборите в САЩ

 

Фейсбук разкри операции на Русия и Иран за манипулации и пропаганда, включително за намеса на президентските избори в САЩ през 2020 г. Социалният гигант обяви, че е установил четири нови операции за намеса, които са с произход от Иран и Русия, включително една, която е била насочена към президентските избори в САЩ. По всичко изглежда, че операциите са свързани с Агенцията за интернет изследвания (IRA) на Русия, смятат от Фейсбук.

Европарламентът: Руската пропаганда и дезинформация е особено опасна

Европейският парламент определи като особена опасна  руската пропаганда и дезинформация. Депутатите призоваха изпълнителните органи на ЕС да разработят ефективна стратегия за противодействие на руските кампании за дезинформация. В приетата днес резолюция „За чуждата намеса в националните и европейските демократични процеси“ ЕП отбелязва, че документираните случаи на дезинформация от руски източници за година са се увеличили над 2 пъти.

Русия спечели в Македония

 

Македония извървя доста труден участък от пътя към евроатлантическото бъдеще докато стигна до Договора от Преспа. С неговото приемане страната би имала гарантирано място в НАТО и ЕС, а с това и по-добра регионалната стабилност, сигурност и просперитет.

Следващата стъпка, която македонският народ трябваше да направи бе приемането на Договора с Гърция на референдум тази неделя.

Facebook и Тwitter са изтрили стотици профили заради руска и иранска пропаганда

 

Facebook, Тwitter и Аlphabet са изтрили стотици профили на свои потребители. Американските технологични гиганти са съобщили, че причина за това е разпространяване на иранска пропаганда. Премахнати са 600 страници, профили и групи във Facebook и повече от 280 акаунта в Twitter. Освен иранска пропаганда изтритите профили публикували и руска.

Пропагандната кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток.