Европарламентът: Руската пропаганда и дезинформация е особено опасна

ЕП обяви руската пропаганда и дезинформация за особено опасна

Европейският парламент определи като особена опасна  руската пропаганда и дезинформация. Депутатите призоваха изпълнителните органи на ЕС да разработят ефективна стратегия за противодействие на руските кампании за дезинформация. В приетата днес резолюция „За чуждата намеса в националните и европейските демократични процеси“ ЕП отбелязва, че документираните случаи на дезинформация от руски източници за година са се увеличили над 2 пъти. От януари до момента са регистрирани 998 случая, при 434 през същия период на 2018 г.

Посочва се, че случаите на чужда намеса и пропаганда се увеличават в навечерието на всички големи национални и общоевропейски избори. При това тази намеса е насочена предимно към подкрепа на кандидатите, които са против ЕС. Намесата се осъществява от „екстремистки и популистки позиции, ориентирани към специфичните малцинства и уязвимите групи с цел подриване на привлекателността на демократичните и равноправните общества“, се посочва в резолюцията. Дори там, където законите на ЕС ограничават източниците на политическото финансиране, организациите, стоящи зад намесата, намират начини да заобиколят правилата и осигуряват подкрепа за своите съюзници чрез заеми от чуждестранни банки, както и чрез фиктивни договори за покупко-продажба или съдействие при финансови операции, пише в документа на ЕП. В него е подчертано, че правната основа за борбата с хибридните заплахи, в това число кибератаките и дезинформацията, следва да се разработва както на нивото на ЕС, така и на международно равнище, за да се гарантира надежден отговор от страна на ЕС.

В края на септември Оксфордският интернет-институт обяви, че кампании за разпространение на дезинформация се провеждат в поне 70 страни по света. В доклада е посочено, че този показател е скочил 2 пъти в сравнение с предходната година – през 2018 г. подобни опити са засечени в 48 държави, докато през 2017 г. те са били установени в 28 страни. В списъка на страните, където са регистрирани манипулации в социалните мрежи, попадат Армения, Германия, Иран, Израел, Китай, Русия, Украйна, САЩ, Великобритания. Според доклада, разпространението на дезинформация в социалните мрежи е със засилена активност след президентските избори в САЩ през 2016 г. и след референдума във Великобритания за излизането от ЕС.